Ads 468x60px

piątek, 2 listopada 2012

Quo vadis GMO? Słownik terminologiczny biotechnologii żywności i rolnictwa.

GMO
GMO
zbawienie, czy przekleństwo?
W dobie genetycznego modyfikowania wszystkiego na czym potem będzie można zarobić, niezbędna jest nam wiedza na ten temat.

Niestety, ale jest ona oszczędnie dawkowana i większość z nas nie ma bladego pojęcia o GMO.

Ogólny przekaz mainstreamowych mediów w sprawie GMO jest raczej pozytywny lub obojętny i z tego przekazu niczego tak naprawdę nie można się dowiedzieć. Tematem numer jeden jest in vitro i aborcja, a GMO ... to jest UFO.


definicja: Organizmy modyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) – organizmy, których genom został zmieniony metodami inżynierii genetycznej w celu uzyskania nowych cech fizjologicznych (lub zmiany istniejących). Według art. 3 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych, GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób niezachodzący w warunkach naturalnych wskutek krzyżowania lub naturalnej rekombinacji. Pierwsze GMO zostało stworzone w 1973 roku, a pierwsze próby polowe miały miejsce w 1986 roku i dotyczyły tytoniu. Pierwsze komercyjne GMO zaczęto sprzedawać w USA – w pomidorach FlavrSavr zmniejszono aktywność genu odpowiadającego za proces dojrzewania i mięknięcia pomidora.

Modyfikacje, jakim podlegają organizmy można podzielić na trzy grupy
  • zmieniona zostaje aktywność genów naturalnie występujących w danym organizmie
  • do organizmu wprowadzone zostają dodatkowe kopie jego własnych genów
  • wprowadzany gen pochodzi z organizmu innego gatunku (organizmy transgeniczne)

[źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Organizm_zmodyfikowany_genetycznie]

Owoce i warzywa dostępne w sieciach handlowych w Polsce to w znacznej(?), większej(?), mniejszej(?) części zmodyfikowane genetycznie rośliny. Niestety informacji na ten temat nie znajdziemy, ani na etykietach, ani  nie udzielą jej nam sprzedawcy, którzy w większości nic na ten temat nie wiedzą. Gdzie urywa się łańcuch wiedzy na temat produktów GMO, które kierowane są do masowego handlu?

Warto przyglądać się etykietom produktów, które kupujecie. Można z nich coraz więcej wyczytać. Producent, czy sprzedawca nie ma żadnego interesu, aby wam cokolwiek mówić o GMO, ale uzbrojeni w odpowiednią wiedzę będziecie przynajmniej wiedzieli odrobinę więcej o kupionym produkcie.

Jak daleko zabrnęła biotechnologia ? Chyba dalej, niż nam się może wydawać. Dla ciekawskich polecam Słownik terminologiczny biotechnologii żywności i rolnictwa. Słownik pochodzi z 2001 roku. Niestety nic nowszego nie znalazłem w sieci. Jak ktoś znajdzie to niech podzieli się tą wiedzą. Nowszy słownik (2010) jest dostępny tylko w wersji papierowej.